Navnet "oksekød" har sin oprindelse i det gammeldanske ord for en han af kvægarter (tyr), som er "okse". Dette ordvalg kan synes en smule forvirrende, da det ved første øjekast kan antyde en direkte henvisning kun til hannerne i kvægarterne. Dog har betegnelsen historisk set bredt sig til at inkludere kødet fra både hanner og hunner af kvæget, når det anvendes til føde.
En af hovedårsagerne til, at vi ikke bruger betegnelsen "kokød", skyldes traditionen og sproghistorien. I landbrugssamfund har der været en tendens til at referere til kødet ud fra specifikke dyr, der traditionelt blev anvendt til forskellige formål, inklusive arbejde og produktion af kød. Oksen blev i gamle dage ofte anvendt som arbejdsdyr på grund af dens styrke og udholdenhed, hvilket gjorde navnet "oksekød" mere fremherskende, når man refererede til kød fra kvæg.
Ydermere er terminologien omkring kødprodukter et produkt af kulturelle og sproglige evolutioner, hvor forskellige termer har klæbet sig fast gennem tiderne. Selvom "kokød" måske lyder som en mere direkte oversættelse til det kød, der kommer fra kvæg generelt, har "oksekød" vundet indpas og er blevet den anerkendte og forståede betegnelse på tværs af mange kulturer og sprog.
Det er altså en kombination af historisk anvendelse, arbejdsfordeling mellem kønnene inden for kvæg og sprogets udvikling over tid, der bidrager til vores nuværende brug af termen "oksekød" frem for "kokød".
Med Handyhand kan du nemt finde hjælp til madlavning og kødforberedelse. Opret din opgave gratis, og modtag bud fra dygtige kokke og madentusiaster på få minutter. Uanset om du har brug for assistance til at forberede en festmiddag eller blot ønsker at lære nye opskrifter, er Handyhand din løsning.