For nøjagtigt at beregne antallet af sug og indblæsninger samt rørdiameteren til et ventilationsanlæg, kræves der specifik viden om husets størrelse, layout, og anvendelsen af de forskellige rum. Generelt baserer beregningerne sig på husets samlede volumen og den nødvendige luftudskiftning per rum, forhold der påvirkes af rummenes anvendelse, personbelastning og bygningens tæthed. En grundlæggende regel siger, at der som minimum skal være 0,35 luftudskiftninger per time i beboelsesrum – men denne kan variere alt afhængig af bygningsreglementet og specifikke behov.
Ved beregning af rørdiameteren er det afgørende at tage hensyn til længden af ventilationskanalerne og de forventede tryktab. En større diameter på rørene kan minimere tryktabet og dermed energiforbruget, men det kan også kræve mere plads og højere installationomkostninger. Det er derfor vigtigt at afveje disse faktorer grundigt. Den korrekte dimensionering sikrer et effektivt og energieffektivt system, som også er økonomisk i drift.
Et hus behøver ikke at være helt tæt for at installere et ventilationsanlæg. Ikke desto mindre vil et mere tæt hjem, hvor utætheder minimeres, muliggøre et mere kontrolleret indendørsklima og en højere energieffektivitet. Utætheder i bygningen kan føre til uønsket luftindtrængen, som kan påvirke både energiforbruget og komforten.
For at sikre den optimale udnyttelse af et ventilationsanlæg, anbefales det derfor, at huset gøres så tæt som muligt. Dette kan indebære tætning af sprækker og utætheder samt etablering af dampspærre, hvor det er nødvendigt. En grundig vurdering af bygningens klimaskærm før installation af et nyt ventilationsanlæg kan således være en god investering.